Kylmäaineiden käyttöturvallisuustiedotteet palvelevat

Kuva: Pexels
Kylmäaineiden käyttöturvallisuustiedotteet kylmäaineille laaditaan REACH-asetuksen liitteen II mukaisesti, jossa on huomioitu CLP-asetuksen 59 artiklan 5 kohdan ja EU-asetuksen 2015/830 vaatimukset. Käyttöturvallisuustiedotteessa on 16 pääkohtaa sekä näiden alla alakohtia.
Käyttöturvallisuustiedotteet Darment Oy
Yksilölliset käyttöturvallisuustiedotteemme löytyvät kunkin kylmäaineen omalta sivulta, kts. tämän sivun vasen reuna. Toimitamme ne kylmäaineiden ostajille lähetysten mukana.
CLP-luokitus ja -merkinnät käyttöturvallisuustiedotteessa
CLP-asetusta (EU-asetus N:o 1272/2008) kemikaalien luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta on sovellettu aineille joulukuusta 2010 ja seoksille kesäkuusta 2015. CLP-asetus koskee aineita, seoksia ja tiettyjä räjähtäviä esineitä kaikilla teollisuuden aloilla. Lue lisää asetuksesta, muutoksista ja sisällöistä Tukesin sivuilta.
Käyttöturvallisuustiedotteessa on annettava kattavat tiedot aineesta tai seoksesta työpaikkojen kemikaalivalvontaa koskevaa sääntelyä varten.
Kylmäaineiden käyttöturvallisuustiedotteet ovat tuotekohtaisia
Käyttöturvallisuustiedote on tuotekohtainen. Sillä ei yleensä voida antaa tarkkoja tietoja, jotka olisivat merkityksellisiä millä tahansa työpaikalla. Silloin, kun tuotteiden loppukäytöt ovat erikoistuneita, käyttöturvallisuustiedotteen tiedot saattavat olla työntekijäkohtaisempia.
Dokumenttia käytetään lähteenä hankittaessa tietoa vaaroista ja tarvittavista turvatoimista.
Tietojen ansiosta työnantaja voi
- kehittää toimintaohjelman, joka koostuu työntekijöitä suojaavista työpaikkakohtaisista toimenpiteistä (sis. koulutus)
- harkita ympäristön suojelemiseksi mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä.
Käyttöturvallisuustiedote on lisäksi tärkeä tietolähde muille kohdeyleisöille GHS-järjestelmässä; Tietoja saattavat käyttää niin vaarallisten aineiden kuljettamisen kanssa työskentelevät henkilöt, hätäpuheluihin vastaavat henkilöt (esimerkiksi myrkytystietokeskuksissa) tai kasvinsuojeluaineita ammattimaisesti käyttävät henkilöt kuin kuluttajatkin.
Nämä yleisöt saavat kuitenkin lisätietoja myös useista muistakin lähteistä, kuten YK:n vaarallisten aineiden kuljetusta koskevista mallimääräyksistä ja kuluttajille tarkoitetuista pakkausselosteista.
Yhdenmukaistetun merkintäjärjestelmän käyttöönoton ei siis ole tarkoitus vaikuttaa käyttöturvallisuustiedotteiden ensisijaiseen käyttöön eli käyttöön työpaikoilla.
Lähteet:
European Chemicals Agency, 6/2018, ISBN 978-92-9020-570-8, Sähköinen opas käyttöturvallisuustiedotteista ja altistumisskenaarioista
Huom! Sisältää mm. tarkemmat ohjeet käyttöturvallisuustiedotteen vastaanottajalle.
European Chemicals Agency, versio 3,1 (11/2015) Käyttöturvallisuustiedotteiden kokoamista koskevat ohjeet.